Gyógynövények – Nagy csalán

csalánA gyógyászatban a csalán levelét, zsenge hajtását és gyökerét is felhasználjuk.  Magas a vitamin, az ásványi anyag és a fehérjetartalma. A csalán levele A-, B-, C-, K- és U-vitamint, emellett cinket, vasat és rezet is tartalmaz. Kiválóan alkalmazhatjuk immunerősítésre, méregtelenítésre és bőrproblémákra.

A csalán Magyarországon leggyakrabban nedves erdőkben és vízpart mentén fordul elő, de szinte bárhol fellelhető. Kedveli a nitrogénben gazdag talajt. A csaláncsípés fájdalmát a csalánszőrben lévő hisztamin, acetilkolin, hangyasav és szerotonin okozza.

Alkalmazásai:

Belsőleg:

  • teaként fogyasztva rendkívül jó a magas vérnyomás kezelésére
  • hámosító és összehúzó hatást fejt ki gyomorfekély esetén
  • csökkenti a vércukorszintet
  • nyersen immunerősítő saláta készíthető belőle
  • teaként köszvény és reuma ellen jól alkalmazható
  • vértisztító és vizelethajtó hatása van
  • gyökerét dülmirigygyulladás esetén használjuk

Külsőleg:

  • a gyökeréből készült kivonat, samponok alkotórészeként, korpásodás és hajhullás esetén kiválóan alkalmazható
  • vérkeringést serkentő hatása van
  • reumára külsőleg is alkalmazhatjuk, ilyenkor a problémás területeket csapkodjuk meg friss csalánnal

Mellékhatása:

  • allergiaszerű hasmenést okozhat, ha nyersen fogyasztjuk

A csalánból finom tea készíthető, ha 2 dl vízzel leforrázunk 1 evőkanálnyi csalánlevelet. A csalánteát kúraszerűen fogyasszuk, így 2 hét alkalmazás után mindig tartsunk szünetet. Nagyon jó immunerősítő hatása van.

 

kitte

Forrás: Sári Róza, Veres-B. Dóra: Fitoterápia, http://www.kontrollegeszseg.hu/


További érdekes cikkek...