Mentes-müzli
Sokat kísérleteztem, mire rájöttem, hogy milyen is a tökéletes müzli, mely laktóz-, glutén- és cukormentes. Ne várjuk azt, hogy ugyan olyan legyen, mint amit eddig megszoktunk, de ha nyitottak vagyunk az új ízekre, akkor egy nagyon finom és kellemes reggelit kaphatunk.
A mentes-müzli egyik alapjául olyan pelyhek szolgálnak, melyek gluténmentesek. Ezek a következőek lehetnek: kölespehely, hajdinapehely, rizspehely, burgonyapehely, stb.
A müzli másik alapját a puffasztott dolgok adják. A puffasztott amaránt, a puffasztott quinoa, esetleg a puffasztott köles nagyon finom megoldásnak számítanak.
A fenti összetevőkből keverjünk össze egy adagnyit, tetszőleges arányban, majd jöhet a többi hozzávaló ízlés szerint (nem feltétlenül kell mindegyiket egyszerre használni):
- magok: tökmag, napraforgómag, szezámmag stb.
- csonthéjasok: mogyoró, kesudió, dió, mandula, paradió, törökmogyoró stb.
- aszalványok: mazsola, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, goji bogyó, aszalt áfonya stb.
- további hozzávalók (nem kell belőlük sok) : kakaópor, karob por, kókuszchips, vörös-szőlőmag őrlemény, útifűmaghéj, stb.
Amint megtaláltuk a számunkra megfelelő arányokat, tegyük azt egy lezárható üvegbe és jó alaposan rázzuk össze őket. A mentes-müzli egy jól záródó üvegbe, akár több hétig is eláll.
A müzlit fogyasszuk a növényi tejek valamelyikével, ami lehet, rizstej, kókusztej, esetleg mandulatej. Ízlés szerint idénygyümölcsök is kerülhetnek a müzlibe.
kitte