Nyelvünk jelentősége a diagnosztikában – Reflexzónák

nyelv2A nyelvünk a testünk egyik holografikus leképződése. A rajta lévő lepedékek színe és elhelyezkedése, az elváltozások nagysága rengeteg betegséget tud kimutatni.

Fontos lehet még a nyelv formája, alakja, színe. A vizsgálatot természetes fényforrás mellett végezzük, mert a mesterséges fények befolyásolják a színeket.

Az egészséges nyelv színe rózsaszín, lepedékmentes és tiszta. Ívelt formájú és átlagos nedvességtartalmú. Láthatóan mozgékony és hajlékony kell, hogy legyen. A nyelvünk a szív állapotát is tükrözi, mert láthatóak rajta a vérellátási gondok.

Kiütések, piros foltok is megjelenhetnek a nyelven, melyek gyulladást, feszültséget mutathatnak. Figyeljük meg, mert rendkívül fontos, hogy melyik szerv zónájában jelennek meg ezek az elváltozások. A lepedék mértékéből ki lehet mutatni, hogy akut, vagy krónikus-e a betegség. Ha a lepedékréteg eléggé vékony, akkor beszélünk akut folyamatokról, ha viszont rendkívül vastag, akkor idült a betegség.nyelv3

A nyelvünk különböző területeivel érzékeljük az eltérő ízeket. Pontosan behatárolhatók az egyes ízek helye és ugyanígy megtalálhatóak rajta a reflexterületek. A nyelv jókora részén a hasüregi szervek reflexzónái foglalnak helyet, középen találhatóak a kismedencei szervek, a két nyelv két oldalán pedig a vesék helyezkednek el. A nyelv hegyén és oldalt a légutak, ezek felett a mellkasi szervek reflex területei találhatóak.

A nyelv masszírozásának legkézenfekvőbb módja, ha a fogunkkal nyomást gyakorolunk rá. Forgatgatjuk, ide-oda hajlítgatjuk a szánkban, akár meg is rágcsálhatjuk, így tudjuk stimulálni a zónákat. Az is rendkívül kedvező hatású, ha fogmosást követően a nyelvünket is átmossuk a fogkefével. Így nem csak a bacilusok és a lepedék nagy részét távolítjuk el, hanem a reflexzónákat is kellően serkentjük.

 

kitte

Forrás:

Dr. Csikai Erzsébet – Nagyné Halász Anna: A reflexológia alapjai

Dr. Taraczközi István: Speciális masszázsok


További érdekes cikkek...